Títol

Unes petjades en la neu: iniciació a l'esquí


Definició

L'esquí és l'esport d'hivern i activitat humana que consisteix a lliscar sobre la neu, fent servir esquís (originàriament taules de fusta, ara sovint fetes de fibra de vidre o compostos semblants) o bé una única taula lligat/s als peus fent servir fixacions. L'esquí es practica durant tot l'any, ja que hi ha llocs amb glaceres com Tignes a França, on la temporada anual per a la pràctica d'aquest esport comença allà a finals del mes de setembre.

Amb el temps, més persones s'han anat interessant en l'esquí -ja siga com a esport o entreteniment- a causa de l'augment d'estacions d'esquí.

Existeix una variant de l'esquí que es practica sobre una taula: anomenat snowboard (normalment practicat per gent més jove). És una variant també de l'skate, també practicat sobre una taula.

Història

Els primers indicis de l'existència de l'esquí es remunten a l'any 2500 aC. El primer d'ells és un gravat en pedra de feldspat que va ser descobert a l'illa de Rodódy (Noruega) en el qual s'aprecia un caçador amb esquís, però també n'existeixen d'altres, com una imatge d'un caçador entre rens a Rússia. El primer text escrit en el qual s'esmenta aquesta activitat es troba 3000 anys després. En ell, l'historiador bizantí Procopius descriu una carrera sobre la neu. D'altra banda, a Xina també hi ha testimoniatges escrits que conten que els pobles nòrdics caçaven sobre cavalls de fusta que duien als peus. L'esquí va néixer a causa de la complicació per a desplaçar-se, comerciar, lluitar o caçar en les zones on la neu pot acumular-se mesos seguits sense fondre's. En el Holmenkollen Ski Museum o en el Nozawa Ski Museum es troben alguns dels primers esquís i les diferents grandàries que tenien, sobrepassant alguns els 3 metres de longitud.

L'esquí es va popularitzar i va créixer prop de 1900. Pels europeus, après dels seus veïns noruecs, servia sobretot per gaudir. L'esport va continuar utilitzant l'equip nòrdic durant molt de temps. Això es pot veure a les il·lustracions dels primers jocs olímpics d'hivern. La inauguració va ser el 1924 a Chamonix, França. Només hi va haver cinc esports.

Equip bàsic

Un equip bàsic consta de:

Proves d'esquí

En totes les competicions la classificació s'estableix en funció del temps emprat en completar el recorregut. Existeixen les següents modalitats:
Modalitat En què consisteix?
Descens És la prova més llarga de totes, en el seu recorregut s'assoleixen les velocitats més elevades de totes les disciplines, on el corredor haurà de demostrar audàcia i resistència. Cada corredor realitza una sola baixada donant-se la primera plaça a qui inverteixi menys temps.
Súper-G Super-Gegant és una combinació de la velocitat pròpia d'un gegant i la precisió necessària per traçar les corbes en eslàlom gegant, o que demanarà al corredor una especial coordinació. El recorregut és menys llarg que el Descens, cada corredor efectua una sola baixada i el guanyador és el que inverteix menys temps.
Eslàlom Es desenvolupa sobre el recorregut més curt de totes les disciplines, marcat amb portes de pals simples, els viratges són molt tancats requerint una especial habilitat en el seu encadenament. Com en eslàlom Gegant cada participant realitza dues mànigues diferents, traçades sobre la mateixa pista, que s'haurà celebrat el mateix dia. El guanyador serà qui acumuli menys temps en la suma de les dues baixades.
Eslàlom gegant Reduint les distàncies entre portes i amb menys portes que l'eslàlom, el traçat exigeix girs més tancats que les proves de velocitat, demandant una gran qualitat tècnica per part de l'atleta, qui efectua dues baixades per recorreguts de diferent traçat a la mateixa àrea i durant el mateix dia. El vencedor serà qui en la suma de les dues mànegues o en la seva millor màniga acumule menys temps.
Combinada Respon a la realització d'una prova de velocitat (Descens) i una d'eslàlom a dues mànigues. La suma dels dos millors temps determina al guanyador. Les proves de Combinada requereixen una realització exclusiva independent d'altres proves, tot i que els recorreguts tendeixen a ser menys llargs que les proves clàssiques. Així mateix es realitzen en el mateix dia. La Combinada ha de distingir-se de la valoració anomenada també combinada, que resumeix qualificacions d'una Prova de velocitat o Gegant, sumades a la d'un eslàlom, celebrades de forma clàssica, en dies diferents i que la qualificació s'obté segons reglament per la suma de punts o de temps.
Paral·lel És una especialitat poc practicada, que sol situar-se com a colofó d'una copa o lliga per sistema de punts. La prova consisteix en dos marcatges paral·lels sobre una pista més curta que l'eslàlom, on els corredors van actuant per parelles i que després de dues baixades, cadascuna d'elles per un carrer diferent, guanya el que menys temps ha invertit. En ser el recorregut curt, s'aprecia una gran lluita en l'arribada a meta per ser el primer per part dels contendents fins a proclamar-se vencedor.

Multimèdia

Fes click en les imatges si vols fer-les més grans.

Una de les modalitats de l'esquí més extremes, l'alpí:

alpí

Una de les més relaxades, el de fons o nòrdic:

fons

Una de les més atrevides, el de travesia:

travesia

Què bé estaríem ací soltant adrenalina! Si voleu veure els continguts en gran, feu clic sobre la miniatura.

I ara, per descansar de tota la introducció a nivell teòric, ací teniu un vídeo impressionant!

Curiositat final...

Ara anem a parlar sobre un dels tòpics més comuns en l'esquí...

Tenim el conegut "Esquí VS. Snowboard". Qui guanyarà la batalla final? Això és quelcom que millor hauràs de jutjar per tu mateix...

vs

Esperem haver-vos ajudat amb el nou esport que aneu a inciar. Molta sort!

final